A Dél-Alföldön nagyon sokan gazdálkodnak, de közülük sokan nem ismerik, hogyan érhetik el a legmagasabb földalapú támogatást úgy, hogy közben minőségi termelési technológiát honosítanak meg. Egy békés-megyei kezdeményezés fejlesztette ki a jó minőséget hitelesítő tanúsítási rendszert, ami ennek eléréséhez segíti a termelőket, egyben maximális Európai Uniós támogatást és jó piaci lehetőséget is kínál.
Az egészségi állapot javításában és a gazdálkodói jövedelmek növelésében az életmód formálásán keresztül a megfelelő minőségi étkezéssel lehet leghamarabb kedvező eredményeket elérni. A mezőgazdasági termékek két legfontosabb felvevő piaca a családi és a közétkeztetés. Az egészségi állapot javítása népegészségügyi és nemzetgazdaságot érintő kérdés. Sajnos falvainkban és városainkban a helyi fogyasztásban meghatározó a külhoni, silány beltartalmi értékű és sokszor nem hiteles forrásból származó termék, és a családok jelentős része ezekből az alapanyagokból készíti ételeit. A családok egészséges ételalapanyagai, valamint a gyermek, a diák és munkahelyi élelmezésben előírt normák a helyi és tájgazdálkodásból származó termékekkel biztosíthatóak. Munkahelyeket teremthetünk úgyis, hogy közben egészségesebben étkezünk.
A minőségi alapanyag előállítás célja megegyezik azzal az Európai Uniós előírással, amely szerint a gazdák támogatása kapcsolódik valamilyen minősítés megszerzéséhez. Erre alkalmas a helyes, tájnak és környezetnek megfelelő gazdálkodást elismerő új dél-alföldi védjegy megszerzése.
Alapja, hogy hosszú távon az a mezőgazdasági termelés tartható fenn, amelynek célja a megfelelő mennyiségű, magas minőségű élelmiszer és rostanyag előállítása, gazdaságilag fenntartható, életképes termelés biztosítása; a helyi adottságoknak megfelelő legjobb technológiáknak a hagyományos gazdálkodási eljárásokkal történő együttes alkalmazása; a termelő gazdák, vidéki közösségek életkörülményeinek javítása. A TájGazda program a mezőgazdaság és az élelmiszeripar meglévő jogszabályainak és előírásainak betartása mellett azokra a lényeges és legjobb termesztési, előállítási gyakorlatokra vonatkozik, amelyek biztosítják, hogy az adott árut az élelmiszerbiztonsági követelményeknek, az egészségmegőrzés szükségleteinek és a vásárlók igényeinek megfelelő többlet minőségben állítsák elő.
Az elmúlt évek tapasztalatai azt igazolják, hogy a fogyasztók elvárásai az élelmiszerrel - a termékek minőségével és biztonságával - kapcsolatosan a termelés, a feldolgozás, és a kereskedés során egyre inkább emelkedik. Jelentősen megnövekedett a gazdáknak az élelmiszerbiztonságban betöltött szerepük is. A piacon maradás érdekében fokozottan eleget kell tenniük a szigorodó szabályoknak és szabványkövetelményeknek. Hozzáadott értéket képviselő termékeket szükséges előállítaniuk, illetve a követelményeknek megfelelően új technológiákat, eljárásokat kell tevékenységükbe iktatniuk, mint amilyen a TájGazda Tanúsított Tájjellegű Gazdálkodás és Termék program.
Figyelembe véve az élelmiszertermékeket előállító gazdaságok gyors változásait, a globalizációs folyamatokat, valamint a növekvő fogyasztói aggályokat az előállított termékek minőségével és biztonságával, a termesztés környezeti kockázataival szemben, a TájGazda program iránt jelentős érdeklődés mutatkozik. A termelő gazdák, feldolgozók és a kiskereskedő láncok az egyre szorosabb minőségi és biztonsági kérdéseknek próbálnak megfelelni, hogy biztosítani tudják a termesztés hosszútávon történő fenntartását. A TájGazda program ezeknek a céloknak a megvalósításában nyújt segítséget.
A TájGazda program azokat a környezettel, gazdasággal, társadalommal kapcsolatos gazdálkodási ismereteket is tartalmazza, amelyek biztosítékai az egészséges és biztonságos mezőgazdasági termék előállításnak. A termelő gazdák, elsősorban a gyümölcstermesztésben és a zöldségtermesztésben, már alkalmaznak olyan technológiai elemeket, amelyek a mezőgazdaság hosszú távú fennmaradásnak a biztosítékai.
A TájGazda programról bővebb információkat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAKLap című újságjának márciusi számában a 20. oldalon olvashatnak. http://nak.hu/images/Kamara/NAKlap/NAKlap_2014_03_online.pdf
További információk: dr. Lakó Sándor 06-302-552-744,
email: lako.sandor@aranyhomok.hu
vagy tajgazda@gmail.com
www.tajgazda.hu